Povijest

KRATKI OPIS DJELATNOSTI I POVIJEST

Tvrtka Systemcom d.o.o. osnovana je 1993. godine. Područja djelatnosti tvrtke unutar šireg područja informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) su sljedeća:

  • Razvoj i proizvodnja softvera – od osnutka tvrtke 1993. godine
  • Mikroelektronika – dizajn čipova – od 2001. godine
  • Informacijski sustavi – od osnutka tvrtke 1993. godine
  • Ovlašteni i certificirani zastupnik za ugledne svjetske softverske proizvode  – od 1994. godine:- Statistica (TIBCO® Software Inc., SAD),

    - Mathematica (Wolfram Research Inc., SAD) – do 2016. godine.

Razvoj i proizvodnja softvera

Na projektima razvoja, proizvodnje i održavanja softvera radimo od osnutka tvrtke, uporabom primjerenih metoda i raznovrsnih programskih jezika na različitim platformama. Uglavnom se radi o složenim rješenjima za profesionalne poslovne korisnike u područjima financija, osiguranja i slično. S druge strane, uz umijeće razvoja softvera (SW) imamo i dobro poznavanje i razumijevanje hardvera (HW), što nam je omogućilo i tzv. istovremeni razvoj (SW/HW co-design). Surađivali smo na takvim projektima s uglednim svjetskim tvrtkama poput Intela i HP / Compaqa, gdje smo samostalno razvili niz softverskih modula unutar njihovih sustava za automatizaciju projektiranja (Electronic Design Automation – EDA alati). Uspješno smo surađivali i na izradi softverske podrške za rad mikrokontrolera. Razvili smo i složene vlastite proizvode: otvorenu grafičku razvojnu okolinu za napredne ugradbene (embedded) sustave, te EDA alat pod nazivom SILBA-TC©.

Mikroelektronika – dizajn čipova

Mikroelektronička grupa od 2001. godine radi na projektiranju i testiranju najsloženijih mikroelektroničkih čipova:

  • sudjelovanje u razvoju mikroprocesora – zajednički projekti s tvrtkama Intel, HP i Compaq,
  • sudjelovanje u razvoju analognih i mješovitih analogno-digitalnih integriranih sklopova – zajednički projekti s tvrtkom Bosch.

Na temelju iskustava i znanja stečenih u toj suradnji razvili smo vlastiti proizvod: analogno-digitalni čip s funkcijom međusklopa sa strujnim ulazom.

Informacijski sustavi

Od osnutka tvrtke 1993. godine do sada, rad na izgradnji i implementaciji, te održavanju informacijskih sustava imao je dva pristupa: rješenja “ključ u ruke” ili parcijalna rješenja dijelova (modula) već postojećih sustava (uglavnom na DBMS-u Oracle). Posebno ističemo vlastiti projekt  “Data Enabling” – to je usluga koju nudimo organizacijama koje rukuju s velikim brojem podataka, a omogućuje pronalaženje skrivenih korisnih informacija uporabom sofisticiranih pristupa, poput rudarenja podataka (data mining). Statistička i/ili matematička obrada podataka, izvrsna vizualizacija, pronalaženje determinističke ili heurističke zakonitosti, pa sve do izrade prognostičkog modela podataka – mogući su dio ove usluge.

Ovlašteni i certificirani zastupnik

Vrhunski svjetski softverski sustav Statistica licenciran je preko Systemcoma na hrvatskim sveučilištima i velikom broju istraživačkih instituta čitav niz godina, uz našu punu tehničku i poslovnu podršku. Naglašavamo ovlaštenje principala za održavanje tečajeva. Također je do 2016. to vrijedilo i za programski sustav Mathematica.