Statistica

Tvrtka StatSoft (Europe) GmbH osnovana je 1984. godine i danas je jedan od najvećih proizvođača statističkih i srodnih programskih sustava na svijetu pod zajedničkim nazivom Statistica. StatSoft ima 23 ureda na svim kontinentima, a njihov softver dostupan je na više od 10 jezika.
Statistica logo
Statistica se u velikoj mjeri koristi kao integralni, sastavni dio korporativne računalne infrastrukture, te osim poboljšanja produktivnosti, služi  za  povećanje sigurnosti, smanjenje industrijskog zagađenja i očuvanje okoliša. Također se koristi kao osnovica za implementaciju Six Sigma inicijative. Naime StatSoft je ujedno i najveći proizvođač programskih sustava za kontrolu i poboljšanje kvalitete proizvoda i postupaka.

Programski sustav Statistica sadrži napredne alate za statističku, grafičku i analitičku obradu podataka, zatim specijalizirane alate i metode za kontrolu kvalitete, te rudarenje tekstom, odnosno podacima.

Statistica je analitička platforma koja više od tri desetljeća doprinosi znanstvenim otkrićima te potpomaže uspješne poslovne rezultate svojih korisnika.

Neka od područja u kojima se posebno intenzivno koristi Statistica su: zdravstvo, osiguravajuće kuće, bankarstvo, agronomija, prehrambena industrija, farmaceutska industrija, kemijska i petrokemijska industrija, automobilska industrija, marketinške kuće, poluvodička i elektronička industrija.

Preporučujemo iznimnu bazu statističkog znanja koja se nalazi u elektroničkom priručniku  Electronic Statistics Textbook, te rječnik pojmova iz područja statistike Statistics Glossary.